Ik ben best een gezondheidsfreak, maar toen ik zwanger was vond ik het lastig om controle te houden op mijn eten. Ik had ineens veel trek in zoete dingen, kaas en melk. Veel minder in groentes en andere gezonde dingen. Terwijl het juist tijdens de zwangerschap zo belangrijk is om goed te eten! Daarom vroeg ik Kyra de Vreeze (auteur van o.a. Daytox en Wie slim wil worden moet lekker eten) om advies.
De zwangerschap: een van de belangrijkste periodes in je
leven.
Alles staat op z’n kop. Je hebt totaal geen controle over je
lijf, hebt de meest bizarre behoeftes en staat op het punt een geheel andere
fase in te gaan.
Wat je tijdens je zwangerschap doet en eet heeft een groot
effect op de (ontwikkeling van je) baby. Hij of zij staat via de navelstreng in
direct contact met jou en wordt beïnvloed door je keuzes.
Voeding, stress en emoties. Wat jij voelt en proeft, dat
voelt en proeft je baby.
Eet je zoete, zoute, bittere, pittige en zure producten? Dan
is de kans groot dat je kind later ook een veel makkelijkere eter wordt. Baby’s
ontwikkelen hun smaak al in de buik. Broccoli eten tijdens de zwangerschap
lijkt dus een slimme zet.
Natuurlijk is de baby’s smaakontwikkeling van belang. Maar
nog belangrijker is de gezondheid en ontwikkeling van het lichaam en de
hersenen van je kindje.
Goed werkende hersenen en een sterk zenuwstelsel zijn het
fundament voor het leiden van een gezond leven. Door zogenaamde brainfoods te
eten ondersteun je de ze. De belangrijkste brainfoods? Avocado, havermout,
kiemgroenten zoals alfalfa, pindakaas, water (!!!) en walnoten.
Door synthetische toevoegingen als e-nummers te mijden, geef
je je baby de kans een zo sterk mogelijk zenuwstelsel te ontwikkelen. De meest
schadelijke e-nummers zijn MSG (E621), Aspartaam (E951), Karmijn (E120),
Kaliumnitriet (E249) en EDTA (E385). Hou ze op afstand.
Ook bestrijdingsmiddelen hebben een aantoonbaar schadelijk
effect op o.a. het zenuwstelsel van je ongeboren baby. Probeer dus (zoveel
mogelijk) biologisch te eten. Is dat niet altijd mogelijk, was en schil je
groente en fruit dan. Hiermee verwijder je een deel van de schadelijke stoffen.
Kies er daarnaast voor om producten die het snelst een
allergische reactie opwekken in mindere mate te gebruiken. Dit zijn pinda’s,
schaaldieren, soja, noten, sesamzaad, melk, eieren, vis, weekdieren, selderij,
mosterd, lupine en gluten. Overigens is het belangrijk dat kinderen tot 1 jaar
oud bovengenoemde allergenen vermijden. Wanneer je dit doet verklein je de kans
op allergie aanzienlijk.
En welke producten nog meer onmisbaar zijn?
1.Volle granen zoals quinoa
2.Pitten en zaden zoals chia zaad
3.Peulvruchten zoals mungbonen
3.Kiemsoorten zoals broccoli kiemen
4.Gefermenteerde producten zoals zuurkool
5.IJzerrijke producten zoals dadels
6.Plantaardige eiwitten zoals zeewier
7.Mineraalrijke producten zoals kokoswater en kokosmelk
8.Ontspanning. Stress is de grootste remmer van je baby’s
ontwikkeling.
Kortom: “don’t panic & eat pure and organic!”
Kyra de Vreeze,‘activist for health & happiness’,
schrijft boeken en artikelen over gezonde voeding en lifestyle. Daarnaast
verzorgt ze workshops, lezingen en retreats en ontwikkelt ze inspirerende
projecten. Op haar website publiceert ze de heerlijkste gezonde (vegan)
recepten.
Voor meer informatie over Kyra en haar werk: www.kyradevreeze.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten